Bitcoin skjuter i höjden till oöverträffad $69 000 hög

admin

w h, tags: $69 på - images.pexels.com

Bitcoins (BTC) pris slog alla rekord och svävade över $69 000. Denna häpnadsväckande siffra träffades första gången på Coinbase kryptovalutabörsen den 10 november 2021. Bitcoins senaste historiska prisuppgång beror troligen på köpmomentumet som genererats av de nyligen lanserade amerikanska spotbitcoin-ETF:erna.

Bitcoin ETF:er startar ny prisupptäcktsfas

När dessa ETF:er började handlas den 11 januari var bitcoin prissatt till cirka 45 000 $. Den sjönk kort till intervallet $39 000 men återhämtade sig snart och klättrade förbi $50 000 i mitten av februari. Efter att ha svävat runt $51 000 under några veckor började priset skjuta i höjden igen mot slutet av månaden.

Den tidiga Bitcoin-användaren och Galaxy Digitals vd Mike Novogratz kommenterade den 28 februari att det var svårt att förutsäga gränsen eftersom det nya rekordet var på väg. Han betonade att Bitcoin är i sin prisupptäcktsfas och, potentiellt, är det första gången det har varit så sedan starten som en tillgång, med tanke på att en majoritet av USA:s rikedom nu har förenklad tillgång.

Det är värt att notera att Novogratz’s Galaxy har samarbetat med kapitalförvaltningstitan Invesco, och de är bland emittenterna av de 10 USA-baserade spot-ETF:er som för närvarande finns tillgängliga.

Bitwise VD Hunter Horsley antydde att detta bara är början, vilket tyder på att Bitcoin kan nå $250 000 snabbare än de mest optimistiska prognoserna antyder.

Bitcoins uppåtgående trend mitt i ekonomisk optimism och ETF:er

Experter noterar att bitcoin gick in i en uppåtgående trend i mitten av 2023. Det hände när BlackRock, världens ledande kapitalförvaltare, började ansöka om en bitcoinbörshandlad fond (ETF).

Det kan vara Bitcoins tredje ökning, påverkad av marknadens erkännande av det som en högkvalitativ investering genom ETF:er och gynnsamma övergripande ekonomiska förhållanden.

Aurelie Barthere, analytiker på Nansen, säger att Bitcoins uppgång efter november 2023 och återhämtning från dess 2022 låga nivåer kan bero på pausen och det slutliga slutet av Federal Reserves räntehöjningar. Det sammanföll också med att tekniska aktier nådde rekordhöjder tack vare framstegen inom artificiell intelligens. Barthere framhöll att den kommande Bitcoin-halveringen vanligtvis är en positiv händelse för kryptovalutapriser, eftersom historiska data indikerar högre avkastning under denna period.

Enligt Barthere tyder den robusta utvecklingen av risktillgångar som kryptovalutor, aktier och krediter på att finansieringsvillkoren med största sannolikhet har lättat sedan november förra året, och kursen har nått en topp. Han nämner att investerare också är mycket optimistiska om makroutsikter, med konsensus för en lågkonjunktur som minskar. Riskpremien förknippad med osäkerhet kring en potentiell tillväxtchock har också minskat.

Bitcoins uppgång och fall

Bitcoin upplevde en ökning under 2020-2021 på grund av olika orsaker, inklusive förändringar i penningpolitiken under Covid-19-pandemin, regulatoriska justeringar som gjorde det möjligt för institutioner att adoptera Bitcoin, utvecklingen av Ethereum, vilket gjorde decentraliserad finans möjlig, och en stor mängd riskkapital investerat i sektorn. Det kulminerade i att Bitcoin nådde sitt då rekordhöga 69 045 dollar. Men i början av 2022 ledde ökad inflation och räntehöjningar från Federal Reserve till en nedgång i kryptovalutavärden.

Men det var bara början på ett katastrofalt år för digitala tillgångar. Det började med Lunas fall, med Do Kwon i spetsen, vilket inkluderade stora bakslag för Celsius och Three Arrows Capital och avslutades med FTX:s fall, ledd av Sam Bankman-Fried.

Från ICO-boom till kryptovinter

2022 visade sig vara en riktigt spännande resa för kryptovaluta, med 2017 inte så långt efter i spännande upplevelser. Året inleddes med Bitcoin värd strax över 900 USD, vilket avslutades med ett värde farligt nära 20 000 USD. Resan präglades av ögonblick som att Kinas centralbank införde reglerande åtgärder, att SEC tackade nej till Winklevoss ETF och den oundvikliga ICO-bubblan.

När vi ser tillbaka kan vi se att de flesta inledande mynterbjudanden var bedrägerier, som ofta lovade mycket men levererade väldigt lite. Men på den ljusa sidan födde denna period några mycket viktiga kryptoprojekt som kvarstår idag, även om de var undantaget, inte regeln.

Efter 2018 års initiala mynterbjudande (ICO)-fas minskade Bitcoins värde med över 70 %, vilket inledde en utmanande period mellan 2018 och 2019, känd som kryptovintern. Under den här tiden sjönk Bitcoins värde till den lägsta 3 100 USD. Det började sedan sakta återhämta sig, och började rallyt som sammanföll med initieringen av covid-19-stimulansen i mars 2020.

Leave a Comment