Kakarot Labs presenterar testnät för ZK-EVM för att öka evm-kompatibiliteten på Starknet

admin

Stock Photo, tags: kakarot zk-evm för - pbs.twimg.com

Genom att tillkännage den offentliga testfasen för Kakarot ZK-EVM tar Kakarot Labs – som stöds av StarkWare och Ethereums medgrundare Vitalik Buterin – stora steg mot att göra EVM-kompatibilitet möjlig på Starknet.

Detta är en betydande utveckling för Starknet, som nu är det sjunde största Layer 2-nätverket enligt Total Value Locked.

Kakarots ZK-EVM revolutionerar Starknet

ZK-EVM använder Kairo för att hjälpa smarta kontrakt att köras mer effektivt och säkert på StarkNet. Kakarot är en spännande ny utveckling från Kakarot Labs, utformad som en Ethereum-exekveringsmotor. Enligt Elias Tazartes, VD och medgrundare, kan utvecklare använda Solidity – det primära programmeringsspråket i Ethereum – för att skapa och starta smarta kontrakt på StarkNet. Detta innebär att utvecklare inte behöver lära sig ett nytt programmeringsspråk.

I ett betydande steg framåt har Kakarot Labs släppt sitt ZK-EVM-testnät efter månader av hårt arbete med Starknet-utvecklare och StarkWare Exploration Team. Projektet fick stor uppmärksamhet i juni 2023 när Kakarot Labs fick tidig finansiering. Detta lockade stöd från StarkWare och Ethereums medgrundare Vitalik Buterin.

Att lägga till ZK-EVM till Starknet kommer att hjälpa nätverket att växa, särskilt inom decentraliserad finansiering. Genom att bli EVM-kompatibelt kan Starknet snabbt anta befintliga DeFi-protokoll från Ethereum. Detta drag kommer att låta utvecklare och användare njuta av Starknets bättre skalbarhet och säkerhetsfunktioner.

Kakarot ZK-EVM:s testnätslansering är ett stort steg mot dess huvudnätslansering. Utvecklare kan nu prova nya funktioner, förbättra systemet och hjälpa till att forma protokollets tillväxt. Den här fasen fokuserar på att vara öppen och säker och lyssna på användarnas feedback för att bygga en stark bas för framtida förbättringar.

Kakarot Labs lansering av testnätet ZK-EVM syftar till att förändra Ethereums DeFi-ekosystem. Det erbjuder ett system som kör smarta kontrakt snabbt och säkert, vilket gör Starknet till ett attraktivt alternativ för utvecklare och användare som letar efter skalbara och säkra lösningar.

StarkWare och Cartridge lanserar ZKThreads

Layer 2-utvecklaren StarkWare har gått samman med Cartridge för att lansera ZKThreads. Detta nya skalningsramverk syftar till att göra decentraliserade appar på Starknet mer skalbara. Med hjälp av exekvering sharding med nollkunskapsbevis bygger ZKThreads på StarkWares fraktalskalningsvision från 2021.

Enligt StarkWare kommer tillägget av ZKThreads att förbättra Starknets skalningslösningar. Detta nya tillvägagångssätt fungerar på samma sätt som ZK-coprocessorer och erbjuder samma fördelar, enligt The Block.

Befintliga coprocessorer fungerar bra men fungerar ofta ensamma. Detta orsakar fragmenterad likviditet och minskar hur väl appar kan arbeta tillsammans. ZKThreads löser dessa problem genom att tillhandahålla en standardiserad utvecklingsmiljö som stöder applikationer med bevisbar integritet.

ZKThreads använder execution sharding för att hantera olika delar av nätverkstransaktioner och beräkningar mer effektivt. Den använder nollkunskapsbevis för att hålla allt säkert. Den här metoden hjälper blockchain-appar att växa smidigt genom att dela arbetet med beräkningar och transaktioner samtidigt som nätverket hålls decentraliserat och säkert.

ZKThreads kommer att komplettera Layer 3-kedjor inom Starknet-ekosystemet, vilket underlättar dapp-skalning som kräver skräddarsydd kontroll. Med sin design som prioriterar flexibel skalning säkerställer ZKThreads kontinuerlig livlighet genom att erbjuda direkt fallback till baslagret. Det slutliga målet är att förbättra komponerbarhet, säkerhet och interoperabilitet för ekosystemets dapps, vilket gör dem mer robusta och sammankopplade.

Enligt The Block uppgav Louis Guthmann, chef för produktstrategin på StarkWare, att ZKThreads tillåter direkt körning på Starknet när det behövs, vilket säkerställer konsekvent drift och enklare appdesign.

Cartridge, en utvecklare på Starknet, kommer att använda ZKThreads för att förbättra prestandan för on-chain-spel. Projektet kommer att ta cirka nio månader att slutföra. Innan det går live kommer det att testas på testnet.

ZKThreads förbättrar Starknets skalbarhet

Ryggraden i ZKThreads arkitektur består av en batcher, en prover och flera kontrakt. Dessa kontrakt hanterar applikationslogik och tillståndsändringar i ett nätverk som Starknet. Den här uppsättningen säkerställer att transaktioner på Starknet är korrekta och enkla att använda.

En av de utmärkande funktionerna i ZKThreads är dess förmåga att exekvera direkt på Starknet när det behövs. Detta skapar applikationslogik i trådens appkontrakt, som genererar och ändrar transaktioner och tillstånd. Dessa transaktioner sammanställs sedan till mindre block, vilket påskyndar bearbetningen och effektivt använder resurser.

StarkWare har meddelat att ZKThreads kommer att öka skalbarheten för högpresterande dapps på Starknet. Detta är särskilt bra för sessionsbaserade spel som poker och schack. Spelarna betalar bara avgifter när spelet är slut; resultaten registreras på Starknet. Detta gör det mer överkomligt att vara värd för olika spelgenrer helt på blockchain.

Denna utveckling kommer att förändra decentraliserade applikationer och exceptionellt decentraliserade utbyten på Starknet. Med ZKThreads kan användarna förvänta sig lägre kostnader. Istället för att betala för varje handel kommer avgifter endast att tas ut vid utbetalning, vilket gör transaktionerna mer överkomliga.

Leave a Comment