Solana överträffar Ethereum och andra Layer-2-lösningar i dagliga transaktioner

admin

w, tags: solana överträffar ethereum - images.unsplash.com

I en fantastisk utveckling har Solana nått en betydande milstolpe genom att överträffa Ethereum och andra EVM-baserade Layer-2-lösningar i 24-timmars handelsvolym. Med Solanas totala kedjevolym som når 3.654 miljarder dollar, vilket överträffar Ethereums 2.397 miljarder dollar, har plattformen stärkt sin position som den främsta ledaren inom blockchain-transaktioner. Även när man överväger andra framstående utmanare som Arbitrum, Avalanche, Polygon och Optimism, förblir Solana före paketet.

Den imponerande prestationen har dragit fokus från Solanas medgrundare, Anatoly Yakovenko, som svarade kort på nyheterna och erkände plattformens prestation. Men mitt i firandet har skeptiker väckt tvivel om Solanas centraliserade staking-system och dess möjliga sårbarheter. Yakovenko hanterade dessa farhågor genom att belysa skillnaderna mellan Solanas kvorumkontroll och multisig-kontrollen som finns i Layer-2-lösningar.

Transaktionskostnader och dagliga aktiva adresser (DAA)

Transaktionsavgifter spelar en avgörande roll för hur användarna beter sig i blockkedjenätverk. Höga avgifter kan avskräcka från aktivitet, särskilt bland privatanvändare som är involverade i mindre affärer. Detta är ett område där Solana utmärker sig, särskilt när det gäller effektivitet för typiska DeFi-användare. Solanas anmärkningsvärt låga transaktionsavgifter, ibland så minimala som $ 0.002, har demokratiserat tillgången till aktiviteter som högfrekvent handel, avkastningsodling, luftdroppjakt, NFT-myntning och mer.

Dessa låga avgifter har gjort det möjligt för detaljhandlare att utföra hundratals transaktioner till en liten kostnad, en bedrift som annars skulle vara oöverkomligt dyr på Ethereum. Med tanke på Solanas ekonomiska avgifter och högre genomströmning bearbetar plattformen konsekvent ungefär tio gånger så många dagliga transaktioner som Ethereum och andra kedjor.

Samtal om blockkedjans motståndskraft mot regulatoriska hinder har dykt upp. En teoretisk undersökning om genomförbarheten av olika nätverk under stränga statliga regleringar utlöste diskussioner. Yakovenko bidrog till dialogen genom att betona Solanas flexibilitet och föreslå potentiella modifieringar för att upprätthålla operativ effektivitet i utmanande scenarier.

Samtidigt som Solana befäster sitt ledarskap inom blockkedjesfären belyser Yakovenkos kommentarer plattformens motståndskraft och utsikter till utveckling. Med Ethereums dominans under granskning och Solanas uppstigande till framträdande plats, står den decentraliserade finansarenan på gränsen till potentiellt omvälvande förändringar.

Paritet mellan Ethereum och Solana efter EIP 4844

Den 16 mars kommenterade affärsängeln och ETH-utvecklaren Eric Conner, som är känd för att ha varit medförfattare till EIP 1559, de allt mindre skillnaderna i användarupplevelse mellan Ethereum och Solana. Efter EIP 4844 erbjuder båda nätverken nu jämförbara transaktionsavgifter, drifthastigheter och kompatibilitet med större plånböcker på kedjan, med avgifter som nu sjunker under en cent.

Conners kommentarer var ett svar på känslor som delades av Messari-medgrundaren Qiao Wang, som förmedlade insikter från en långvarig Ethereum (ETH) -användare som uttryckte frustration över Ethereums nuvarande tillstånd, med hänvisning till trög prestanda och brist på förfining som betydande bekymmer.

Berättelsen utvidgas ytterligare med Ethereums framgångsrika implementering av Dencun-uppgraderingen den 13 mars. Denna uppgradering introducerade “blob” -data för att avsevärt minska avgifterna för Ethereum-baserade Layer-2-lösningar. Denna utveckling markerar ett steg mot paritet i användarupplevelsen mellan de två ledande blockkedjenätverken.

Är Ethereum redo för en comeback?

Ethereum stötte på hinder under 2022 och 2023 och kämpade för att överträffa motståndsnivån på 2,500 XNUMX dollar mitt i Bitcoins (BTC) hausseartade vågor. Denna utmaning tillskrivs delvis Bitcoins status som det institutionella valet, medan detaljhandelsinvesterare drar sig mot projekt med lägre ingångspunkter, såsom Solana.

Trots Solanas ledning i DEX-volym behåller Ethereum en betydande fördel med ett totalt låst värde (TVL) på 32,58 miljarder dollar jämfört med Solanas 1,649 miljarder dollar. Detta understryker Ethereums dominans när det gäller det totala värdet och användningen.

Dessutom har Ethereum ett robust community och utvecklingsteam som aktivt arbetar med skalbarhetsfrågor. Den kommande uppgraderingen av Danksharding, EIP-4844, förväntas avsevärt minska gasavgifterna för lager-1 Ethereum-transaktioner och lager-2 skalningslösningar.

Leave a Comment