Synthetix sUSD stablecoin depegs från dollar efter massiv försäljning

admin

Stock Photo, tags: synthetix och - pbs.twimg.com

Depeg av Synthetix’s sUSD har visat de svaga punkterna i DeFi-system och hur likviditetsförändringar påverkar dem. Synthetix stablecoin sUSD mötte oväntade problem när det sjönk under sitt $ 1-mål. Detta mynt, en del av Synthetix DeFi-protokollet, nådde en låg nivå på 0.92 $ på torsdag innan det klättrade tillbaka till 0.96 $.

Likviditetsproblem utlöser stablecoin depeg

Chaos Labs, ett företag som hanterar risk för Aave-utlåningsprotokollet, märkte först problemet. De fann att depeg inträffade när en stor likviditetsleverantör drog sig ur sBTC / WBTC-likviditetspoolen på Curve decentraliserade börs. Denna leverantör bytte sBTC mot sUSD genom Synthetix inlösningssystem och sålde sedan sUSD på Curve, vilket ledde till en kraftig minskning av sUSD: s värde.

Värdeminskningen av sUSD utlöstes av ett betydande uttag från sBTC/wBTC-likviditetspoolen på den decentraliserade börsen Curve

Kaos Labs

Synthetix gör det möjligt att skapa syntetiska tillgångar som kallas Synths and Mints USD, en stablecoin, genom att backa upp den med olika kryptotillgångar för att hålla dess värde lika med US-dollarn. Den senaste tidens händelser har dock visat på brister i detta system.

I slutet av april implementerades SIP-2059, vilket stoppade non-sUSD spot synths på Ethereums mainnet. Detta innebar att användare var tvungna att konvertera sina sETH och sBTC till sUSD, vilket satte mer säljtryck på stablecoin.

Under tiden är det inte första gången en stablecoin förlorar sin peg på grund av likviditetsproblem. I oktober förra året sjönk den fastighetsbaserade stablecoin USDR till 0.53 dollar per mynt på liknande sätt. Teamet förklarade att en rush av inlösen dränerade likvida tillgångar som DAI från sin statskassa. Denna brist, i kombination med panikförsäljning, orsakade depeg.

Stablecoins sårbarhet i marknadsoroligheter

Stablecoins är alltid tänkta att vara värda 1 dollar. Men ibland, under vissa marknadsförhållanden, förlorar de detta värde.

Circles USD Coin (USDC), en stor kryptovaluta, sjönk kortvarigt till 0,885 USD den 11 mars 2023, ungefär samtidigt som flera amerikanska banker gick omkull. USDC återvände till sin peg på 1 USD tre dagar senare. Terras UST var dock inte lika lyckligt lottad. UST förlorade sin peg i maj 2022 och återhämtade sig aldrig, för närvarande värderad till 0,02219 dollar per mynt.

Depeg-situationen för Synthetix’s sUSD har avslöjat svagheter i DeFi-system, särskilt under likviditetsförändringar. Som svar föreslog Chaos Labs att Aave-communityn tillfälligt fryser sUSD-reserver på Aave V3 på Optimism-nätverket. Denna åtgärd kan bidra till att minska ytterligare marknadspåverkan.

Bitcoin möter säljtryck, altcoins minskar

Bitcoin har kämpat nyligen på grund av försäljningstrycket. Efter den senaste halveringen verkar det som om Bitcoin kan gå in i en lång period av stabilitet i sommar. Som ett resultat upplever de flesta altcoins också en nedgång.

Även om områden som memes har varit undantag, har den allmänna trenden varit negativ under den senaste månaden. AMBCrypto tittade på stablecoins beteende för att förstå hur marknadsaktörerna känner sig – är de redo att ta risker? AMBCrypto använde data från CryptoQuant för att studera stablecoin-aktiviteten. Diagrammet ovan visar antalet unika aktiva adresser, inklusive avsändare och mottagare.

Dess 7-dagars enkla glidande medelvärde har gått ner sedan den 16 april. Det gick upp i februari och nådde en topp i början av mars när marknaden var stark. Strax efter denna topp passerade Bitcoin 70 000 dollar. Den senaste tidens nedåtgående trend tyder på mindre köp- och säljaktivitet, vilket indikerar att deltagarna inte är optimistiska.

Växlingsreserven har varit stabil inom ett intervall 2024. Den sjönk dock snabbt från den 23 april till den 10 maj, vilket visade en stor minskning av köpkraften. Detta innebar att stablecoin-innehavare hade mindre möjlighet att köpa kryptotillgångar. Saker förändrades den 13 maj, då många stablecoins strömmade in. Helst kommer denna trend att fortsätta för tjurarna under de kommande dagarna.

Tether Dominance-diagrammet mäter USDT:s marknadsvärde jämfört med hela kryptomarknaden. En ökning innebär att investerare väljer att hålla stablecoins och hålla sig på sidlinjen.

Å andra sidan sker en nedåtgående trend ofta när marknaden i allmänhet stiger. Med USDT.D över stödnivån på 4,9% kan den nå motståndsnivån på 5,79%. Om den går lägre än väntat kan det vara ett bra tecken för köpare att gå långa.

Det är bättre att göra din egen forskning och analys av kryptotillgångar innan du köper dem än att bara titta på Tether Dominance-diagrammet.

Leave a Comment