USA godkänner ETF:er för Ether: ett viktigt test av efterfrågan på kryptovalutor bortom Bitcoin

admin

w h, tags: etf:er - images.pexels.com

Kryptovalutalandskapet är redo för ett omvälvande skifte. Nyligen tog SEC ett banbrytande steg genom att godkänna planer för ETF:er som investerar direkt i Ether, den näst största kryptovalutan. Beslutet, som tillkännagavs på torsdagen, innebär att plattformar som Cboe Global Markets Inc, Nasdaq och New York Stock Exchange kan introducera produkter kopplade till Ether.

Även om detta är ett stort steg behöver fondförvaltare fortfarande SEC:s godkännande innan de lanserar sina produkter. Den exakta tidpunkten för detta är oklar. Om de får detta godkännande är frågan om Ether ETF:er kommer att bli lika populära som de amerikanska spot-Bitcoin ETF:er som startade i januari.

Emittenter som VanEck, ARK Investment Management, BlackRock Inc. och Fidelity Investments tävlar ivrigt om att lansera de första Ether ETF: erna, i fotspåren av Bitcoin ETF: er som tillsammans har samlat 57 miljarder dollar i tillgångar. Lara Crigger från dataleverantören VettaFi föreslår dämpade förväntningar och noterar att även om Ether har flera användningsområden, kan den mindre marknadsstorleken och den lägre allmänna medvetenheten jämfört med Bitcoin leda till mindre betydande inflöden.

Trots sin potential understryker Crigger att Ether saknar det namnigenkännande som Bitcoin åtnjuter bland den allmänna investerargruppen.

Ether stiger på etf-spekulation

Klockan 6:15 på fredagen i London steg Ether med ungefär 1% till 3 805 USD. Enligt Bloomberg har spekulationer om de kommande ETF-godkännandena drivit en 23% ökning av den digitala tillgången bara den här veckan, vilket markerar den bästa veckovisa utvecklingen sedan 2021. Under tiden har den bredare kryptovalutamarknaden, inklusive Bitcoin, varit relativt stabil.

Ursprungligen fanns det oro för att SEC skulle kunna avslå Cboe-förslaget och eventuellt andra planer inom torsdagens tidsfrist. Även om ytterligare SEC-godkännanden krävs för emittenterna, är anhängarna optimistiska om att eventuella noteringar kommer att locka investeringar från privatpersoner och institutionella investerare som finner förtroende för ETF-strukturen.

Rich Rosenblum, president för likviditetsleverantören GSR Markets Ltd., beskrev de senaste framstegen som en betydande milstolpe för kryptosektorn. Rosenblum reflekterade över det plötsliga skiftet mot godkännande och noterade att under hans 12 års handel i rymden framstår detta som den mest anmärkningsvärda tematiska vändningen han kan komma ihåg.

I sin senaste order drog SEC paralleller till sitt direktiv från januari, som bemyndigade börser att lista Bitcoin ETF: er. Centralt för diskussionen var korrelationen mellan Ether spotmarknaden och dess futures, som hanteras av CME Group Inc. i Chicago. Tillsynsmyndigheterna anser att denna korrelation är viktig eftersom den gör det möjligt för CME:s övervakningssystem att upptäcka och åtgärda handelsavvikelser i ett tidigt skede.

Resultat av korrelationsstudien för Ether-marknaden

En studie utförd av Coinbase Global Inc. visade att korrelationerna mellan spot- och terminsmarknaderna för Ether låg på cirka 85% över en minuts intervall från mars 2021 till januari 2024. Denna korrelation, enligt Coinbase, var betydligt högre än vad som observerades i Bitcoin-granskningen. SEC bekräftade dessa resultat och uppgav att deras replikering av studierna visade att priserna på spot- och CME Ether-terminsmarknaderna vanligtvis rör sig i nära, men inte perfekt, anpassning.

Effekterna av denna utveckling sträcker sig långt utöver att möjliggöra ETF:er; de kan i hög grad forma bredare politiska riktlinjer. Ett stort bekymmer bland kryptoentusiaster är SEC:s ordförande Gary Genslers tvetydighet om huruvida Ether betraktas som ett värdepapper. Det kan få långtgående konsekvenser om SEC inför strikta och kostsamma regler för Ether och Ethereum-baserade projekt.

Å andra sidan har CFTC, som övervakar derivatmarknaderna, hävdat att Ether inte är ett värdepapper. Det är värt att notera att CME Ether-terminer har handlats under CFTC: s ansvarsområde i flera år.

Enligt Lee Reiners, policychef vid Duke University’s Financial Economics Center, ligger drivkraften bakom börsernas förslag i deras behandling av Ether som en råvara snarare än ett värdepapper. Han noterade att SEC:s beslut att godkänna noteringsplanerna förstärker uppfattningen att SEC fortfarande betraktar Ether som ett icke-säkerhetsvärde.

Kryptomarknaden återhämtar sig efter förändringar i regelverket

Efter ett turbulent 2022 som kännetecknades av marknadsomvälvningar och skandaler, inte minst det massiva bedrägeriet på Sam Bankman-Frieds dödsdömda FTX-börs, vilket ledde till att han fängslades, är branschen för digitala tillgångar nu på väg tillbaka. Den ökande entusiasmen kring amerikanska Bitcoin ETF:er hjälpte till att driva kryptovalutan till en betydande toppnotering i mars.

Optimismen kring Ethers prisrally kan delvis tillskrivas signaler om att USA kan vara på väg att lätta på sitt tillslag mot krypto. I veckan drev det republikanskt ledda representanthuset igenom en omfattande kryptolagstiftning trots motstånd från både Vita huset och SEC:s ordförande Gary Gensler. Även om senaten inte väntas anta lagförslaget fick det visst stöd från vissa demokrater i representanthuset.

https://x.com/RepFrenchHill/status/1794026273901060142

Kapitalförvaltare har förfinat sina strategier för att anpassa sig till SEC: s preferenser, särskilt när det gäller staking, vilket innebär att man tjänar belöningar via blockchain-underhåll. Särskilt Fidelity avser att utelämna staking från sin Ether ETF. Denna förändring är avgörande eftersom staking potentiellt skulle kunna kategorisera Ether som en säkerhet. Förra året stämde SEC Coinbase och hävdade att de bröt mot reglerna genom att erbjuda staking-tjänster.

Under ledning av Gensler är byrån fortfarande försiktig med kryptosektorn men tvingades godkänna spot Bitcoin ETF: er efter ett domstolsbeslut 2023.

Leave a Comment