StarkWare introducerar “Stwo”: nästa generations kryptografiska prover

admin

Stwo Prover, tags: starkware kryptografisk - starkware.co

Vid ETHDenver-eventet tillkännagav StarkWare sitt senaste projekt. De arbetar på en ny kryptografisk prover, Stwo, som syftar till att ta sin STARK-skalning till nästa nivå. De har slagit sig ihop med Polygon Labs för att utveckla ett unikt, banbrytande matematiskt protokoll som kallas Circle STARK för att ge det en akademisk twist.

Stwo kommer att revolutionera områdena nollkunskapssäker och blockchain-teknik. Dessutom kommer den att till fullo utnyttja de imponerande kapaciteterna hos prime field M31, vilket inleder lovande möjligheter för alla.

Optimerar STARK-protokollet med anpassningar av primefält

Standardprotokollet STARK behöver en specifik matematisk struktur för att fungera korrekt. Det betyder att den behöver ett primtal (p) som kan delas jämnt med en hög potens av två när man subtraherar en från det. Detta krav hjälper den att utföra viktiga funktioner inom STARK-protokollet, som FFT och FRI.

Även om detta fungerar bra betyder det också att vi inte kan använda mindre, mer effektiva fält med tal som kan utföra beräkningar snabbare. Ett exempel är Mersenne-primfältet M31 (med p=231-1). Du kan inte använda det eftersom att subtrahera ett från p ger dig ett tal som inte är delbart med 4. I enklare termer fungerar standardprotokollet STARK och M31 helt enkelt inte bra tillsammans.

En liknande utmaning har stött på tidigare av en annan anledning. Målet var då att anpassa STARK-protokollet för att fungera med två vanliga kryptografiska kurvor: secp256k1 och secp256r1. Båda dessa kurvor använder unika primtal, som inte överensstämmer med parametrarna som nämns ovan.

För att övervinna detta hinder utvecklades ett dokument om ECFFT. Denna forskning var centrerad på användningen av elliptiska kurvor som en alternativ struktur för FFT och FRI. I grund och botten möjliggjorde detta finjusteringen av STARKs för att fungera inom praktiskt taget alla områden som kunde tänkas.

Teamet på StarkWare, tillsammans med Polygon Labs, har arbetat outtröttligt för att modifiera det befintliga STARK-protokollet för M31. Resultatet av detta samarbete är Circle STARK, ett förbättrat, strömlinjeformat protokoll som kringgår de komplexa aspekterna av ECFFT-dokumentet.

När värdet på p+1 kan delas med en enorm potens av två, som är fallet med M31, ger cirkelkurvan över primfältet det nödvändiga ramverket för att modifiera både FFT och FRI. Även om många detaljer är inblandade, förklarar uppsatsen dessa tydligt i detalj.

Vi presenterar Stwo

Men den imponerande nya tekniken är inte bara för visning. Den levereras med en supersnabb provare med öppen källkod. Det här verktyget använder Circle STARKs, tillsammans med andra förbättringar, för att erbjuda oslagbar prestanda vid provning.

“Stwo”, en kombination av Stone och Two, är namnet på den nya provaren. Den spännande delen är att vem som helst kan köra den och till och med kolla in dess kodbas, enligt pressmeddelandet CoinDesk fick se.

Stwo kommer att förändra spelet för användare och utvecklare genom att kraftigt förbättra skalbarheten. Det är tack vare dess banbrytande användning av STARK-teknik. Många har försökt skapa STARK-baserade lösningar sedan den första användningen av STARK-tekniken i skalning. Om du letar efter att ta tag i detta spännande nya område – oavsett om du vill lära dig eller för att utnyttja STARKs för något syfte – kommer “Stwo” att vara din bästa resurs.

Utvecklare är inte på den förlorande kanten, eftersom den välbekanta Cairo-koden smälter väl samman med Stwo. När det är dags för Stwo att komma till scenen kommer Starknet-communityt – både användare och utvecklare, naturligtvis att njuta av Stwos avancerade skalning.

Stwo kommer att fungera smidigt med de befintliga Kairo-kontrakten och Sierra för att starta upp. Dessutom kommer Starknet-provarna, som för närvarande stöds av Stone, att välkomna Stwo till gruppen. Användare, byggare och dapps kan ivrigt förutse högre hastigheter och lägre kostnader med Stwo.

Leave a Comment